הטבת מס למשקיעים בקולנוע ישראלי

בשנים האחרונות עלה מאוד קרנו של הקולנוע הישראלי. סרטים רבים זוכים להכרה והצלחה בינלאומית, בדרך כלל על-ידי זכיות ובמועמדויות לפרסים בפסטיבלים היוקרתיים בעולם – האוסקר, פסטיבל קאן, פסטיבל ברלין ועוד. ההכרה האומנותית בטיבו של הסרט, מעלה באופן ניכר גם את סיכוייו של הסרט לחתום על הסכמי הפצה בינ"ל המגלמים בתוכם הכנסה לא מעטה. התפתחות זו מעוררת עניין רב מקרב משקיעים להשקעה בקולנוע הישראלי.

אולם להשקעה בקולנוע ישראלי ישנו יתרון נוסף – משמעותי לא פחות. תקנות מס הכנסה (ניכויים מהכנסות משקיעים בסרט בישראל), התש"ן-1990, קובעות כי השקעה בסרט קולנוע או טלוויזיה, אשר הופקו בישראל, היא הוצאה מוכרת (בכפוף לתנאים ולמגבלות שבתקנות). כלומר, בקביעת הכנסתו של משקיע בסרט ישראלי יותר לו בניכוי הסכום שהשקיע בפרויקט.

התקנות קובעות מספר תנאים לקבלת חיסוי המס, כגון הסך המינימלי של עלות הפקת הסרט (כיום – 600,000 ש"ח), אילו הוצאות נחשבות כ"הוצאות הפקה בישראל" ומי נחשב למשקיע הזכאי להטבה. על-מנת שההוצאה תוכר בשנת מסויימת על הפקת הסרט להסתיים לא יאוחר משנתיים לאחר תום אותה שנת המס (במקרים מיוחדים ניתן להאריך מועד זה).

התקנות דורשות כי הישות המפיקה את הסרט תהיה שותפות רשומה בישראל, אשר כל עיסוקה הפקת סרט, בין לבד ובין עם אחרים, והיא בעלת זכויות להכנסות מסרט. מבנה השותפות מאפשר לשקף את ייחוס ההכנסות מן הסרט למשקיעים בהפקתו, באופן ישיר לפי חלקם היחסי.

על השותפות להגיש לפקיד השומה דו"ח, מבוקר בידי רואה-חשבון, ובו פירוט שמותיהם ומענם של כל אחד מהמשקיעים, סכומי השקעתו של כל אחד מהם והחלק המגיע לכל אחד מהם בהכנסותיה ובהוצאותיה של השותפות. עוד נדרש מן השותפות להמציא לפקיד השומה את כל החוזים והמסמכים הקשורים להפקת הסרט ולהפצתו וכן כל מסמך או פרט נוסף על פי דרישתו.

בעבר קבעו התקנות תקרת ניכוי לפיה לא יעלה סכום הניכוי על 45% מהכנסתו החייבת של המשקיע, אולם בעקבות תיקון שתוקפו מיום 1.1.2010 (ובינתיים יהא בתוקף עד ליום 31.12.2013), בוטלה התקרה ויותרניכוי מלא. בנוסף תחול ההטבה גם על הוצאות הפקה בחו"ל, ובתנאי שלא עלו על 15% מהוצאות ההפקה בישראל.

כמפורט בתקנות, תינתנה הטבות המס הן לחברות הפקה, הן לשותפויות להפקת סרטים והן ליחידים משקיעים. הכרה בהשקעות מתקבלת על-ידי ועדה לחיסוי מס שבה חברים נציגי האוצר, מס הכנסה, התמ"ת ומשרד התרבות.